PSIHOTERAPIE ANALITICĂ
120 lei sesiunea // tarif flexibil pentru persoanele cu dificultăți financiare
Psihoterapia analitică urmează principiile de funcționare a psihicului uman cartografiate de C.G. Jung. Este o abordare psihodinamică, ceea ce înseamnă că recunoaște psihicul ca format din procese conștiente și procese inconștiente între care există o legătură permanentă. Este o abordare care are în centru omul ca întreg.
În psihoterapia analitică se folosesc ca instrumente dialogul, reflectarea asupra trăirilor cotidiene, analiza simbolică a viselor, a desenelor și a poveștilor. Acest mod de a lucra, atât cu partea conștientă cât și cu partea inconștientă a psihicului, are ca scop reîntregirea personalității și infuzarea vieții cotidiene cu sens.
Reîntregirea personalității înseamnă recuperarea unor părți care au rămas blocate într-o experiență traumatică sau descoperirea unor părți noi. Spre exemplu: o persoană serioasă și determinată ar putea să-și descopere o parte jucăușă care nu are tot timpul chef să respecte deadline-urile.
A trăi o viață cu sens înseamnă a simți tot spectrul de emoții, a avea o direcție profesională, a exprima liber, a fi creativ, a construi relații armonioase cu ceilalți, a simți apartenență la grup, comunitate și viață, a avea o conexiune vie cu dimensiunea spirituală a existenței.
Perspectiva mea asupra procesului analitic este că-i ca o descâlcire a ițelor interioare, o deznodare a firelor care țin viața încurcată, chiar sugrumată pe alocuri. Analiza în cadrul terapeutic este o descompunere a trăirilor complexe și complicate pe care fiecare om le trăiește; descompunere cu sensul de a ajunge la elementele simple, primare, care stau la baza trăirii și care adesea sunt neștiute, nenumite. Prin acest proces de clarificare ies la iveală lucrurile nevăzute din fiecare om, partea de umbră și partea de lumină.
Procesul analitic este un proces de cartografiere a teritoriilor interioare, unde-s munții, unde-s depresiunile, unde locuiesc dragonii. Asta înseamnă descoperirea resursele și a vulnerabilităților, descoperirea acelui ceva specific fiecărui individ și a modului în care acest ceva poate fi oferit lumii. Pe parcursul acestui drum o persoană se întâlnește cu ea însăși și învață să rămână cu ea însăși, la bine și la greu. Cunoașterea teritoriilor interioare este prima formă de relație cu natura interioară, este un mod sănătos prin care o persoană se protejează și se afirmară în exterior.
Un om care se cunoaște pe sine își poate ocupa locul în lume, care adesea este altul decât cel impus sau propus de familie și societate. Această participarea conștientă la propria devenire este ceea ce Jung numea procesul de individuare – a deveni noi înșine, noi însene.
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCESUL
01
CONTACTARE
Contactează-mă pentru a stabili o întâlnire. Poți să-mi scrii sau mă poți suna.
02
POTRIVIRE
Ne întâlnim de 3-4 ori să vedem cum lucrăm împreună și dacă ne putem angaja în procesul terapeutic.
03
AMINTIRI
Facem incursiuni în istoria personală de viață, printre experiențele care te-au format.
04
VISE
Relaționăm cu visele – misive trimise de inconștient pentru a completa filmul vieții noastre.
05
REFLECȚII
Prin ghidajul meu, ca terapeut, se sedimentează un proces constant de auto-reflecție.
06
ÎNCHEIERE
Aruncă o privire asupra întregului drum parcurs împreună și ne luăm rămas bun.
FAQS
Da. În această perioadă toate sesiunile de psihoterapie se desfășoară online.
Sesiunile cu mine durează 50 de minute, iar frecvența o stabilim împreună, în funcție de nevoile tale și de disponibilitatea ta emoțională și financiară.
Acest lucru îl hotărăști tu împreună cu psihoterapeutul tău, în funcție de cum te simți în relație cu propria persoană.
Da, dacă ți se pare o abordare interesantă și rezonează cu tine.
Acest lucru îl stabilim împreună, în funcție de obiectivul tău și de cum se desfășoară procesul terapeutic. Tradițional, psihoterapia analitică face parte din categoria terapiilor lungi deoarece explorează cauzele profunde ale simptomului.
Da. Sesiunile de terapie de cuplu durează 80 de minute și costă 170 de ron, cu posibilitatea unui tarif flexibil pentru persoanele aflate în dificultate financiară.
Vă puteți aștepta la un spațiu deschis pentru amândoi în care puteți vorbi liber despre ce vă supără. În acest spațiu, un martor imparțial (adică eu) vă poate asculta și reflecta tiparele de comportament reciproc și vă poate ghida către noi piste de reflecție și acțiune.
Este un moment bun să mergi la terapie când nu îți găsești energia, forța sau curajul să faci o schimbare importantă în viața ta. Situația nu trebuie să fie gravă ca să mergi la terapie, poți merge și ca să te cunoști mai îndeaproape. Cunoașterea de sine are consecințe pozitive, vizibile, în toate ariile vieții noastre, personal, profesional, colectiv.
Diferența este la nivelul tipului de intervenție, psihiatrul intervine prin tratament medicamentos, psihologolul și psihoterapeutul intervin prin metode non-medicamentoase (psihologii și psihoterapeuții nu pot prescrie medicamente). Metodele de intervenție psihologică variază în funcție de abordarea și stilul psihoterapeutului, dar toate au ca scop să faciliteze o schimbare pozitivă pentru persoana care caută acest lucru. În cazurile mai severe se recomandă ca psihologul și psihiatrul să formeze o echipă terapeutică.
Diferența între un psiholog și un psihoterapeut este aceea că psihologul are o arie de expertiză nespecifică (un psiholog spre exemplu poate face evaluare psihologică într-un spital, poate lucra într-o școală sau poate face cercetare) iar psihoterapeutul este format și specilizat pe un anumit tip de intervenție psihologică.
Ar trebui să mergi la un psihiatru când percepția ta asupra realității se deformează, când auzi sau vezi lucruri pe care nimeni din jurul tău nu le poate vedea sau auzi, iar acest lucru se întâmplă mai multe zile la rând. De asemenea, ar fi o idee bună să mergi mai întâi la psihiatru (și apoi la psiholog) când nu poți dormi mai multe nopți în șir, când nu îți găești motivația și puterea de a te ridica din pat dimineața sau când ai schimbări de dispoziție abrupte (spre exemplu treci foarte repede de la tristețe la super entuziasm).
La psiholog poți merge când ai nevoie de susținere și oglindire pentru a trece printr-un momet dificil, când vrei să-ți îmbunătățești relațiile personale și profesionale, când nu te mai regăsești în viața ta, când vrei să te cunoști mai îndeaproape.
Știi că terapia funcționează pentru că încep să se schimbe lucruri în viața ta, începi să observi cum te raportezi diferit la tine, la ceilalți și la viață. Când energia vitală este adânc îngropată este posibil ca aceste schimbări să apară mai lent, însă fiecare proces are ritmul lui și respectarea acestui ritm este o atitudine terapeutică față de sine.
Da, psihoterapia este compatibilă și complementară practicilor spirituale. Practicile spirituale au ca scop trezire unei stări mai înalte a conștiinței, iar practicile psihologice – lucru cu propriul psihic – au ca scop conștientizarea complexelor și a blocajelor interioare, care contaminează sau chiar împiedică creșterea în plan spiritual.
Știi că terapeutul la care mergi este potrivit pentru tine atunci când te simți în siguranță în spațiul terapeutic, când te simți înțeles, când ceea ce-ți spune terapeutul are sens pentru tine și simți că poți forma o relație bazată pe încredere cu el/ea.
Poți începe prin a cere recomandări de la persoane în care ai încredere, sau poți căuta pe net pornind de la o abordare care te atrage sau citind articole scrise de psihoterapeuți pe tema care-i arzătoare pentru tine.
VORBEBUNE
Elena
Elena
Radu
Radu
Daniela
Daniela